Village Residence Hall


The Village, Brandeis University's new undergraduate residence hall located along South Street, just south of the Slosberg Music Center, was completed in August 2003, in time for occupancy during the fall 2003 semester. The three modules that comprise the building sit at different elevation levels, in accordance with the rolling topography of the site. These modules are connected by bridges, beneath one of which a new, visually striking, main pedestrian gateway into the Brandeis campus has been established.

The new residence hall houses 220 juniors and seniors, in a combination of single and double rooms. Rooms are configured in modified suite arrangements, which establish a balance between privacy and community on each floor. This new residence hall has helped the university approach its goal of housing on campus 90 percent of Brandeis undergraduates—an important goal established by Senior Vice President for Students and Enrollment Jean Eddy.

The architect for this project was Kyu Sung Woo, one of the premier designers working today. His other recent work includes residence halls for several colleges and universities, including Bennington, Mass. College of Art and Northeastern University. William A. Berry & Son provided construction management services for the project.

The program for The Village was developed through an extensive planning process that allowed for input from students, Student Life and Residence Life staff, faculty, administrators and Trustees. Each four-story module of The Village has student rooms on three floors.

A variety of common spaces, social spaces and seminar and quiet study rooms have been provided, with areas on the entry level of the structure capable of accommodating larger groups (these co-curricular spaces are also be available for use by students in other residence halls, as well as in connection with special events and conferences).

Each floor has a common lounge and study rooms associated with each cluster of bedrooms. Each floor also includes a shared kitchen.

The bridges connecting the modules have rooms on one side, with glass curtain walls on the other and spiral staircases providing vertical connections through the building. Study lounges in a number of locations similarly provide spiral staircases and vertical connections. The building also includes an apartment for the Quad Director.